Het ontwikkelen van een museumapp voor uw instelling kan het aantal bezoekers absoluut vergroten. Het biedt ook serieuze kansen om de algemene bezoekerservaring te verbeteren. Maar liefst 74% van de mensen die een museum (of kunstgalerij) bezoeken, neemt een eigen mobiel apparaat mee.

Stel dat u een stapje verder gaat. Stel dat u voor uw museum of kunstgalerij een app wil ontwikkelen, die de bezoekers tevens voorziet van een VR (virtual reality) beleving?

Inderdaad, ook instellingen kunnen hiervan profiteren, het is zeker niet alleen aan de gamesector voorbehouden.

We kunnen rustig stellen dat het bieden van een VR ervaring bezoekers juist zal aanmoedigen om vaker naar uw museum/kunstgalerij te komen (zeker als het om jongeren gaat). Want VR is beter in staat om de hedendaagse snelle, gefocuste bezoeker te helpen om de context achter de tentoonstellingen op een meeslepende wijze te beleven.

vr tours

Recentelijk zijn bepaalde VR projecten (met apps in een aantal gevallen) met succes uitgetest. Er is gekeken of ze in staat waren om de manier van interactie van mensen met dergelijke instellingen te veranderen.

The Geode VR Center + The Nobel Museum VR Tentoonstelling

In 2016 lanceerde HTC Viveport, een online VR appstore die niet specifiek voor gaming bedoeld is. Korte tijd later zijn ze met TIME-LIFE samen gaan werken aan een VR project om de aanval op Pearl Harbour te herdenken.

HTC heeft dus zeker ervaring met virtual reality. Dat is de reden waarom ze besloten het Géode VR Center te openen; een gezinsvriendelijke plek in het bekende Cité des Sciences et de l’industrie in Parijs (een bekend wetenschapsmuseum met jaarlijks ongeveer 5 miljoen bezoekers).

De tentoonstelling loopt volgens planning tot de zomer. Tot nu toe hebben bezoekers ontelbare dingen kunnen ervaren: van 360 graden VR video’s tot het ondergedompeld worden in VR werelden. Tot dusver is de feedback positief.

Als we het toch over HTC hebben, moeten we ook vertellen hoe zij de handen ineen hebben geslagen met het Nobel Museum. Dat deden ze om gezamenlijk de allereerste VR-tentoonstelling te maken die de bijdragen van diverse Nobelprijswinnaars laat zien.

Bezoekers konden de ontdekkingen van vele natuurkundigen en kosmologen die de wereld hebben veranderd aanschouwen én beleven.

vr museum

Het VR experiment van het Natural History Museum

Het Natural History Museum in Londen biedt bezoekers de mogelijkheid om een overweldigende 360 graden VR ervaring van 20 minuten mee te maken. Ze gaan samen met de beroemde natuuronderzoeker en TV-presentator David Attenborough op reis door het bekende Great Barrier Reef (Groot Barrièrerif in Australië).

Hoewel de hele ervaring niet lang duurt, is deze toch geliefd onder de bezoekers. Het lijkt wel of ze een privétour krijgen, waarbij ze zelf op ontdekkingstocht gaan door de schitterende rifs van Australië.

Die belevenis geeft bezoekers het gevoel alsof ze zelf meedoen aan een documentaire. Ongetwijfeld zorgt juist dit ervoor dat bezoekers een speciale band krijgen met een museum en, waarom ook niet, een kunstgalerij.

Het enige bezwaar op dit moment is dat deze specifieke VR applicatie uitsluitend functioneert met de Samsung Gear VR. Museumbezoekers kunnen de app dus niet zelf downloaden (niet zelf op hun eigen VR apparaat zetten) en genieten van de reis.

Maar gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de dag dat de VR technologie zo ver is dat er een volledig flexibele VR museum app verkrijgbaar is. Er bestaan immers al applicaties die deze mogelijkheid bieden!

Zoals Renwick Gallery; zij stellen hun publiek nu al in de gelegenheid een app te downloaden die op iOS en Android apparatuur draait. Daarmee hebben zij het voordeel van meeslepende expositie: compleet in VR.

vr tours

Kortom, er zijn tal van mogelijkheden voor u om een VR museum of kunstgalerij app voor uw instelling te laten ontwikkelen.

VR Tour Apps lijken een realiteit, maar zijn ze blijvend?

Nu de populariteit van VR tours blijft stijgen, is het alleen maar logisch dat u sceptisch bent over hun toekomst op de lange termijn.

Vanwege het gebruiksgemak denken wij dat mensen steeds meer geïnteresseerd zullen raken in dergelijke tours. Dit komt niet alleen door het feit dat VR museum/kunstgalerij tours meeslepender zijn, maar ook omdat het simpelweg een leukere manier is om mensen kennis te laten maken met exposities.

Een ander voordeel is dat bezoekers niet geconfronteerd worden met lange wachtrijen en een grote menigte, alleen maar om die ene expositie te kunnen bezoeken. Dat is hoe dan ook geen prettige bijkomstigheid voor uw bezoekers.

Ook al zouden VR tours veel aan populariteit verliezen in de toekomst, dan betekent dat niet dat het nu niet de moeite waard is om hierin te investeren. U zult nog altijd uw bezoekerservaring verbeteren en wellicht op deze manier meer publiek trekken.

De toekomst van apps voor Kunstgalerijen en Musea ziet er absoluut rooskleurig uit

Zoals u heeft kunnen zien, zijn VR apps toegespitst op musea en kunstgalerijen op dit moment nogal schaars. De zeldzame VR projecten of apps die er te vinden zijn, dienen als testmateriaal: om te zien hoe de bezoekers hierop reageren en ermee omgaan.

Maar als u op de hoogte wilt blijven van dit onderwerp, raden wij u aan om voor updates regelmatig naar onze blog te gaan. We zullen ons best doen om u te voorzien van de laatste en meest interessante informatie over VR apps voor kunstgalerijen en musea.

Mocht u hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van andere app projecten, dan kunnen wij u de helpende hand bieden. Wilt u een app ontwerpen voor uw museum of kunstgalerij en heeft u al ideeën? Ook dan kunnen we helpen die te verwezenlijken (nee, ze hoeven niet specifiek VR te zijn).

museum app

Zelfs een eenvoudige tour app voor uw museum of kunstgalerij kan wonderen verrichten voor uw bezoekerservaring – en ook voor de populariteit van uw instelling.

Wij hebben veel ervaring in het ontwikkelen van museum apps (en in het bijzonder van audio gidsen voor mobiele apparaten) voor instellingen als de uwe. Bovendien zijn we zeer soepel bij het aannemen van een nieuw project.

U hoeft alleen contact met ons op te nemen en ons iets te laten weten over uw wensen. Wij zullen u een offerte toesturen en – als alles in orde is –zo snel mogelijk met uw project aan de slag gaan.

Comments are closed.