Onze wereld telt tegenwoordig meer gebruikers van mobielen dan van desktops, volgens officiële cijfers uit 2016. Dat betekent ook dat steeds meer mensen vertrouwen op mobiele apps als ze op vakantie gaan. Ter illustratie: veel toeristen geven de voorkeur aan audio tour apps in plaats van hun desktop als het gaat om het reserveren van een rondleiding in een bepaalde stad.

Dat zeggen we niet zomaar. Het internet zit propvol artikelen die beweren dat audio gidsen op dit moment veel populairder zijn dan de klassieke tours en privé- of groepsgidsen. Niet echt verrassend, als je bedenkt dat deze methode veel praktischer en kostenefficiënter is.

audio apps

Dit zijn het soort zaken waar toeristgeoriënteerde bedrijven en instanties (zoals musea) rekening mee dienen te houden. De ontwikkeling van dergelijke apps garandeert dat organisaties op langere termijn in staat zijn steeds meer toeristen te trekken.

Hier zijn drie voorbeelden van audio gids apps die zorgen voor een betere ervaring gedurende de reis of reizen van gebruikers:

1. De Tram Sightseeing Audio gids App

Voor veel toeristen die een stad in het buitenland bezoeken, is het een bekend probleem: het achterhalen hoe het openbaar vervoer werkt. Omdat veel bezoekers die hoofdbrekens willen vermijden, boeken zij in plaats daarvan vaak een rondleiding.

De enige probleem bij rondleidingen is dat ze aanmerkelijk duurder zijn dan bus- of tramritjes van de ene bezienswaardigheid naar de andere. En sommige personen zullen misschien zeggen dat ze minder comfortabel zijn, omdat ze vaak op medetoeristen moeten wachten.

U zou er ongetwijfeld iets aan kunnen doen als u belast was met de openbare zaken in uw stad. U zou bijvoorbeeld voor het model van Västtrafik (beheerder van het grootste openbaar vervoersysteem in de Zweedse graafschap Västra Götaland) kunnen gaan: Zij hebben speciaal voor toeristen een tram sightseeing audio tour app ontwikkeld.

Deze app helpt toeristen om geld te besparen, ze hoeven namelijk geen begeleide stadstour te boeken. Ze downloaden de app (gratis) op hun apparaat, zetten hun koptelefoon op en, eenmaal in de tram, genieten van een ongeveer 45 minuten durende rondleiding.

guided tours

De app heeft nog een ander voordeel: het helpt toeristen de verplichte tramkaart aan te schaffen, waardoor ze stressvrij van hun dagje uit kunnen genieten.

Als dit eenmaal gedaan is, zal de audio gids app:

 • De gebruikers naar het dichtstbijzijnde tramstation begeleiden.
 • Ze vertellen welke tram te nemen.
 • De exacte vertrektijd van de volgende tram doorgeven.

Pas als de toeristen in de tram zijn gestapt, start de officiële rondleiding. Zodra een gebruiker langs een interessante bezienswaardigheid of monument komt, geeft de app een korte uitleg hierover.

Hoe kan dat?

Het is vrij eenvoudig: de bezienswaardigheden en monumenten zijn voorzien van geotags. Daardoor begint de app automatisch met het afspelen van de opgenomen tourbeschrijving zodra de tram erlangs rijdt.

Gebruikers kunnen de tour moeiteloos volgen via de app, omdat die grafisch wordt weergegeven op hun mobiele apparaat.

De tram sightseeing audio tour app vertrouwt op satelliet navigatie om de locatie van de gebruikers te bepalen. Bovendien is er een real-time verbinding met het verkeerssysteem en dan is het gemakkelijk te zien hoe de app in staat is om gebruikers precies te informeren wanneer ze moeten overstappen op de volgende tram.

Maar dat is niet alles, de app kan toeristen ook helpen de rit te beëindigen daar waar die begonnen is.

Let op: deze app geldt momenteel alleen voor de stad Göteborg. Maar dat betekent niet dat openbaar vervoersmaatschappijen van andere steden niet dezelfde formule kunnen toepassen en een vergelijkbare app kunnen ontwikkelen voor hun eigen bezoekers.

Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het Götenborgse tramnetwerk is de app momenteel niet beschikbaar en kan niet in de appstore gedownload worden. Dat kan een nadeel zijn voor deze audio tour app.

Het verandert echter niets aan de genialiteit van deze applicatie.

audio tour app

2. De Detour Audio Map

Detour is het geesteskind van Andrew Mason, voormalig CEO van Groupon. Deze audio gids app helpt toeristen om minder bekende bezienswaardigheden en attracties te ontdekken. Het levert bovendien een schat aan goed gedocumenteerde informatie op.

Veel mensen hadden het gevoel naar een verhaal te luisteren in plaats van naar een beschrijving. Detour heeft inderdaad een zeer inhoudsgerichte benadering voor een app die zich vooral focust op minder bekende toeristische attracties.

In dat kader kan worden opgemerkt dat er veel aandacht is besteed aan het vertellen. De instructies die de gebruikers ontvangen zijn heel precies. En de verhalen/historie die ze te horen krijgen, geven de indruk dat ze zich ter plekke in een documentaire bevinden.

Maar de ware aantrekkingskracht van deze app zit in het feit dat deze ontworpen is om gebruikers ver uit de toeristische zones (oftewel de standaard toeristische gebieden) te houden. Dit voldoet helemaal aan de eisen van de hedendaagse toerist, die zich meer interesseert voor de verborgen geheimen en verhalen van een stad dan voor de overbekende bezienswaardigheden en die juist de peperdure toeristische plekken liever wil vermijden.

Hoe werkt het?

Detour gebruikt zowel de iBeacon technologie als de GPS locatievinder. Deze locatiebewuste audio tour app is in staat om de exacte plek aan te wijzen waar gebruikers zich bevinden, waardoor zij altijd synchroon zijn met de gidsbeschrijving.

Daarnaast vertrouwt Detour op de draadloze Bluetooth Low Energy verbinding tussen mobiele apparaten. Op die manier zijn alle toestellen aangesloten op een netwerk, waardoor niet alleen een individu, maar ook een hele groep naar het commentaar kan luisteren.

Dit houdt in dat wanneer een persoon uit de groep de tour op pauze zet, de hele groep op pauze staat.

Aanvankelijk bood Detour alleen een aantal ‘buiten de begaande paden’ audio tours voor San Francisco. Het duurde echter niet lang voordat het aanbod zich uitbreidde naar andere Amerikaanse -en zelfs internationale- locaties.

De app is weliswaar gratis te downloaden, maar de tours moeten afzonderlijk worden aangeschaft. Als alternatief kunnen gebruikers een (voordeligere) jaarpas kopen. Detour is beschikbaar voor Android en iOS apparaten.

Dit soort apps past heel goed bij musea – en bij alle instanties die zich bezig houden met de zorg voor bezienswaardigheden, deze populair te maken en met het aantrekken van bezoekers.

Net als met de Tram Sightseeing Audio Tour App, zou u iemand opdracht kunnen geven om een vergelijkbare app te ontwikkelen voor uw museum, instelling of onderneming.

audio map

3. The Cities Talking Audio Guide App

Cities Talking is een audio map app die audio tours in Europese en Amerikaanse steden aanbiedt. Dat maakt het natuurlijk niet heel bijzonder, maar waar de Cities Talking app in uitblinkt, is dat hun tours de gebruikers stimuleren, interesseren en –vooral- enthousiast maken voor de cultuur en kennis die ze opdoen.

Cities Talking biedt niet alleen uitgebreide historische achtergrondinformatie over de plaatsen die gebruikers bezoeken, maar geeft ook de minder bekende geheimen over die gebieden prijs. De audio tour app geeft ook handige tips (zoals over fantastische –zelf unieke- plekken waar men kan genieten van een drankje of diner), waarmee bezoekers een gezellig en stressloos moment kunnen beleven.

Aangezien de app gebruikmaakt van de GPS technologie van mobiele apparaten, is het ook in staat om automatisch te starten zodra gebruikers een bepaalde attractie of bezienswaardigheid naderen.

De app biedt de gebruikers een groot aantal gevarieerde keuzes, waaronder tours in:

 • Londen
 • Parijs
 • Washington
 • New York City
 • Venetië
 • Boston
 • Barcelona
 • Wenen

En vele andere steden.

audio guide app

De app is gratis te downloaden, maar de in-app tours kosten wel geld. Enkele tours worden echter gratis aangeboden, dat is een prettige bijkomstigheid. Bovendien, er zijn absoluut geen roamingkosten. En tot slot, de app functioneert op zowel iOS als Android apparaten.

Heeft u hulp nodig bij het ontwikkelen van Audio Guide Apps?

Als u uw bedrijf of toeristische attractie op de radar wilt zetten, dan kan het ontwikkelen van een soortgelijke mobiele applicatie voor toeristen echt interessant zijn.

Wij van Appvilla kunnen u daarbij een helpende hand bieden. We hebben jarenlange ervaring als het gaat om het ontwikkelen van allerlei soorten applicaties – met name audio tour apps. En ja, ook het design is bij ons in goede handen. Bovendien zijn we in staat de applicatie volledig van uw merk te voorzien, waarmee u verzekerd bent van een app die bij uw diensten past.

Het onderhoud van uw app kunnen wij eveneens voor u verzorgen. U hoeft zich daar dan geen zorgen over te maken en u hoeft geen eventuele onverwachte problemen op te lossen. Wij nemen dat allemaal uit handen, zodat u zich kunt concentreren op uw klanten en bezoekers.

appvilla

Maar er is meer! Als u al bezig bent met het ontwikkelen van een app en hulp nodig heeft, dan kunnen we u ook de assistentie bieden die u wenst door middel van onze consulting services.

Neem vandaag nog contact met ons op en vertel ons wat u nodig heeft. Wij zullen u dan een offerte doen toekomen (over het algemeen starten de prijzen vanaf € 899,-) en dan beginnen we zo snel mogelijk aan uw project.

Comments are closed.